Ce criterii urmaresc angajatorii in 2017 in recrutarea Seniorilor si cum faci o impresie buna la un targ de joburi

Targurile de joburi sunt ocazii excelente pentru ca tu sa identifici programele care ti se potrivesc, sa discuti cu toti angajatorii mari din domeniul de care esti pasionat si – cel mai important – sa ai zeci de mini-interviuri intr-o singura zi. Din fericire, primavara se apropie si targul de cariera Angajatori de Top, organizat de Hipo.ro, ii asteapta pe cei in cautare de locuri de munca pe 17-18 martie la Centrul Regional de Afaceri Timisoara (C.R.A.F.T.) și pe 24-25 martie la Sala Palatului din Bucuresti pentru a-si gasi un job pe masura asteptarilor.

Pentru a te asigura ca indeplinesti cerintele angajatorilor, trebuie sa stii dinainte care sunt tendintele pe piata fortei de munca in 2017 si ce criterii vor conta cel mai mult pe in selectia si recrutarea candidatilor pentru pozitii de seniori. Asadar, iata care sunt Top 5 criterii de selectie preferate de angajatori anul acesta:

  1. Abilitati specifice necesare pentru job-ul respectiv (hard skills)
  2. Experienta relevanta pe o pozitie anterioara
  3. Motivatia pentru a lucra in domeniu / interes pentru companie
  4. Compatibilitatea intre asteptarile salariale ale candidatului si oferta companiei
  5. Rezultatele obtinute la testele specifice procesului de recrutare

Putem observa, deci, ca mai important decat locul de munca anterior este sa iti pui in evidenta mai bine in CV abilitatile si competentele pe care le detii. Ca si in cazul juniorilor, detinerea de certificari/atestate a pierdut teren si in recrutarea de personal experimentat. Anul 2017 este despre candidati cu competente practice, pregatiti pentru diverse situatii de munca si pentru provocarile domeniului.

Pe de alta parte, in topul abilitatilor „soft skills“, pe care angajatorii le vor urmari cu precadere in 2017 in selectia si recrutarea de personal, se afla: Abilitatile de comunicare, Rezolvarea de probleme, Proactivitate, Orientarea catre rezultate, Flexibilitate si adaptabilitate.

Cum te pregatesti te pregatesti pentru un targ de joburi

Acum ca stii care sunt asteptarile companiilor de la tine, iata si cateva sfaturi practice pentru a face o impresie buna la targul de joburi si pentru a obtine invitatii la interviu**:

  1. Printeaza-ti CV-ul cu BarCode. Daca planuiesti sa mergi la Angatori de Top, probabil ai aflat deja ca nu mai e nevoie sa-ti printezi CV-ul in mai multe exemplare. Cu un singur CV BarCode, pe care il poti descarca de pe contul tau de Hipo.ro, poti aplica la standul tuturor companiilor care te intereseaza. Printr-o simpla scanare, angajatorul are acces la CV-ul tau si il poate urmari in timp ce discuta cu tine pe marginea lui. Astfel, maresti substantial timpul de interactiune cu angajatorul si CV-ul tau intra automat in baza de date a companiei angajatoare.
  2. Documenteaza-te inainte de a ajunge sa discuti personal cu recrutorii de la companiile participante. Studiaza oferta de joburi a angajatorilor care te intereseaza, viziteaza-le website-ul oficial sau diversele lor aparitii in presa. In acest fel, daca pe parcursul discutiei de la stand se iveste ocazia de a-i demonstra angajatorului ca esti familiarizat cu activitatea companiei si cu profilul candidatului cautat, iti cresti automat sansele de a fi invitat ulterior la un interviu de recrutare. „Facandu-ti temele“ dinainte, eviti situatiile neplacute in care reprezentantii de la stand isi dau seama ca nu stii nici macar cu ce se ocupa compania la care doresti sa iti depui CV-ul.
  3. Pune intrebari pertinente. Profita de ocazia de a fi fata in fata cu reprezentantii departamentului de resurse umane din cadrul companiilor de top pentru a pune intrebari mai detaliate decat „Ce joburi aveti?“. Gandeste-te la intrebari care sa demonstreze ca esti o persoana preocupata cu adevarat de cariera sa, un candidat care in serios procesul de recrutare. Este vorba despre intrebari precum „Care sunt potentialele directii de dezvoltare pentru o persoana angajata in jobul X?“ sau „Care sunt proiectele importante in care s-ar implica persoana din jobul X?“. Evita intrebarile despre salariu – acest aspect poate fi discutat numai in cadrul unui interviu mai detaliat.
  4. Pregateste scrisori de intentie personalizate. Pe langa informatiile din CV privind abilitatile tale, pregatirea ta academica si experienta relevanta pe care o detii, angajatorii sunt interesati de motivatia ta de a obtine un job in companie si de domeniul tau de interes pentru dezvoltarea unei cariere, lucruri pe care le poti evidentia intr-o scrisoare de intentie personalizata pentru fiecare companie pentru care aplici. Evita sa folosesti de o scrisoare universala pentru ca angajatorii isi vor da seama de asta, lucru care nu reprezinta o bila alba pentru tine.
  5. Prezinta-te succint angajatorului. Pentru ca reprezentantii de la stand sa fie interesati sa iti citeasca CV-ul si scrisoarea de intentie pe care le depui, este nevoie sa profiti de cele cateva minute pe care le ai la dispozitie pentru a discuta cu recrutorul. Descrie pe scurt traseul tau profesional, realizarile cheie, dar si planurile tale viitoare de ascensiune. Fa referire la o anumita pozitie din companie la care aspiri si despre care stii ca este deschisa la momentul respectiv. Daca angajatorul pentru care iti doresti sa lucrezi nu are pozitii vacante in domeniul tau de interes in momentul respectiv, foloseste timpul limitat de discutie cu recrutorul pentru a-i demonstra ca esti candidatul potrivit a ocupa jobul X atunci cand se vor face recrutari. Daca te remarci si stii cum sa „te vinzi“, este posibil sa fii contactat in viitor pentru un interviu.

 

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>