Cum sa iesi din multime la un targ de joburi?

Pe 13-14 aprilie 2013 va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti cea de-a 14-a editie a celui mai mare targ de joburiAngajatori de TOP.

Participarea la un astfel de eveniment este o ocazie exceptionala de a te face remarcat de catre angajatori pentru ca mai departe sa obtii invitatii la interviu din partea acestora.

Majoritatea vizitatorilor unui targ de joburi nu folosesc la maximum aceasta oportunitate, rezumandu-se la a se plimba printre standurile angajatorilor si la a-si depune CV-ul. Dar aceste etape pot fi parcurse si online, prin depunerea CV-ului la oportunitatile de cariera postate pe portalurile de recrutare si cariera.

Asadar, profita de ocazia de a fi fata in fata cu reprezentantii departamentului de resurse umane din cadrul companiilor de top pentru a pune intrebari mai detaliate decat “Ce joburi aveti?”. Daca utilizezi eficient interactiunea cu recruterii de la stand, ai sansa de a iesi din multime, de a te face remarcat si de a-ti atinge obiectivul care te-a si adus de fapt la targul de cariera, si anume obtinerea unui job.

Iata cateva sfaturi pentru a iesi din multime folosind eficient interactiunea cu angajatorii prezenti la un targ de joburi:

1. Redacteaza-ti corect CV-ul pe care il depui la standul angajatorului

Principalul “instrument” cu care vii “inarmat” la un targ de cariera este chiar CV-ul tau. Un CV puternic, redactat corect, suficient de detaliat, dar care sa contina informatii relevante va iesi in evidenta comparativ cu CV-urile mai slabe, cu greseli gramaticale si de redactare, care contin informatii insuficiente sau nerelevante.

Include in CV-ul tau detalii despre istoricul tau profesional, intr-o forma simplu de urmarit de recruiter. La acest nivel, redactarea propriu-zisa a CV-ului devine importanta si poate face diferenta. Astfel, nu conteaza numai ce scrii in CV, dar si cum scrii. Pe Internet exista multe modele de CV-uri, dar tocmai multitudinea de template-uri recomandate pune candidatul in situatia dificila de-l alege pe cel mai potrivit. HiPo.ro iti propune un tutorial in patru pasi pentru a-ti redacta corect CV-ul: http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/568/

2. Documenteaza-te inainte

Studiaza oferta de joburi a companiilor care te intereseaza ca angajatori, viziteaza site-urile companiilor sau diversele lor aparitii in presa. De exemplu, inainte de a ajunge sa discuti personal cu recruiterii de la companiile participante la Angajatori de TOP, acceseaza profilul companiilor participante de pe HiPo.ro si afla mai multe despre planurile lor de recrutare.

Daca, pe parcursul discutiei de la stand, se iveste ocazia de a-i demonstra angajatorului ca esti familiarizat cu activitatea lor si cu profilul candidatului cautat, iti cresti automat sansele de a fi invitat ulterior la un interviu de recrutare.

“Facandu-ti temele” dinainte eviti situatiile neplacute in care reprezentantii de la stand isi dau seama ca nu stii nici macar cu ce se ocupa compania la care doresti sa iti depui CV-ul.

3. Pune intrebari pertinente

Dupa ce te-ai documentat si ai aflat toate informatiile disponibile despre companiile si job-urile care te intereseaza, pregateste-ti cateva intrebari pe care le poti pune direct persoanelor responsabile de recrutare din partea companiilor prezente la eveniment. Gandeste-te la intrebari care sa demonstreze ca esti o persoana preocupata cu adevarat de cariera sa, un candidat care in serios procesul de recrutare. Este vorba despre intrebari precum “Care sunt potentialele directii de dezvoltare pentru o persoana angajata in jobul X?” sau “Care sunt proiectele importante in care s-ar implica persoana din jobul X?”. Evita intrebarile despre salariu – acest aspect poate fi discutat numai in cadrul unui interviu mai detaliat.

4. Pregateste-ti scrisoarea de intentie

Pe langa informatiile din CV privind pregatirea ta academica si experienta relevanta pe care o detii, angajatorii sunt interesati de motivatia ta de a obtine un job si de domeniul de interes pentru dezvoltarea unei cariere. Toate acestea reprezinta cartea ta de vizita in fata angajatorilor, de aceea scrisoarea de intentie personalizata nu trebuie neglijata.

Pentru a te ajuta in crearea unui stil personal de redactare a scrisorilor de intentie, HiPo.ro iti ofera cateva modele de scrisoare de intentie si de recomandare pe care le poti consulta. Afla mai multe si descarca scrisori de intentie de aici.

5. Prezinta-te succint angajatorului

Pentru ca reprezentantii de la stand sa fie interesati sa iti citeasca CV-ul si scrisoarea de intentie pe care le depui, este nevoie sa profiti de cele cateva minute pe care le ai la dispozitie pentru a discuta cu recruiterul. Descrie pe scurt traseul tau profesional, realizarile cheie, dar si planurile tale viitoare de ascensiune. Fa referire la o anumita pozitie din companie la care aspiri si despre care stii ca este deschisa la momentul respectiv. Daca angajatorul pentru care iti doresti sa lucrezi nu are pozitii vacante in domeniul tau de interes in momentul respectiv, foloseste timpul limitat de discutie cu recruiterul pentru a-i demonstra ca esti candidatul potrivit a ocupa jobul X atunci cand se vor face recrutari. Daca te remarci si stii cum sa iti prezinti “reclama personala”, este posibil sa fii contactat in viitor pentru un interviu.

Interactiunea cu recruiterii la un targ de cariera poate fi considerata un “pre-interviu”. De aceea, trebuie sa iei in serios aceasta experienta, sa te pregatesti inainte, sa fii atent la toate aspectele la care esti atent in timpul unui interviu: postura, limbajul verbal si non-verbal, dezinvoltura, siguranta de sine. Pune-ti la punct abilitatile de comunicare si de prezentare personala astfel incat la urmatorul eveniment de acest gen la care vei participa sa faci mai mult decat sa lasi timid cate un CV la standul angajatorilor.

Te asteptam pe 12-13 aprilie 2013 la targul de joburi Angajatori de TOP cu lectiile de mai sus invatate!

Lasă un răspuns