Cum identifici programele de management trainee la un targ de joburi

Daca esti student, masterand sau proaspat absolvent pasionat de management si esti in cautarea unui job entry-level, programele de management trainee, puse la dispozitie de companii interesate de descoperirea tinerilor cu spirit de lider, sunt un bun inceput pentru cariera ta. Si unde sa le descoperi mai bine si in numar cat mai mare daca nu la targurile de joburi, care sunt foarte populare in randul angajatorilor si al potentialilor angajati si unde ofera este variata, astfel incat sa alegi ce ti se potriveste mai bine.

Targurile de joburi sunt ocazii excelente pentru ca tu sa identfici programele care ti se potrivesc, sa discuti cu toti angajatorii mari din domeniul de care esti pasionat si – cel mai important – sa ai zeci de mini-interviuri intr-o singura zi. Asta inseamna eficienta si timp economisit atat pentru tine, cat si pentru companii. Printre atatea joburi ofertante si sute de programe pentru tineri, cum le identifici pe cele de management trainee? Mai intai trebuie sa stii ce sunt acestea si ce le deosebeste de programele de internship sau de stagiile de practica.

Ce este un program de management trainee

Programele de management trainee au fost lansate de companiile din domeniile bancar si FMCG cu scopul de a atrage tineri talentati care, ulterior, sa poata prelua o pozitie de management in companie. Acestea sunt adresate absolventilor cu maxim doi ani de experienta si implica un program full-time. Pentru majoritatea programelor se semneaza un contract de munca pe o perioada determinata (1-2 ani), urmand ca dupa evaluarea  de la final sa fie extins contractul pe o perioada nedeterminata.

Cu ce se deosebeste un management trainee fata de alte programe

Companiile care demareaza astfel de programe urmaresc sa gaseasca in candidati un set de aptitudini orientate spre leadership si sunt mai putin interesate de profilul facultatii pe care o urmezi.

Selectia pentru un astfel de program este reprezentata de un proces complex, menit sa iti testeze toate competentele si abilitatile si sa iti ofere metode diverse de a te pune in valoare. Acest proces poate cuprinde teste de evaluare, de personalitate si chiar si un interviu de grup. Interviurile pentru programele de management trainee tind sa se axeze pe abilitatile aplicantului de a conduce grupuri, de a delega sarcini, de a lucra in echipa, de a gasi solutii si de a gestiona alte îndatoriri ce tin de management.

Candidatii vor petrece luni bune invatand totul despre companie si doar cele mai potrivite persoane vor merge mai departe in etapele de selectie. Deoarece programele de management trainee te ajuta sa ai o ascensiune rapida in cariera, la care aspira majoritatea tinerilor, concurenta este mare, locurile fiind disponibile in numar mic.

Deoarece la finalul programului tinerii sunt pregatiti sa preia functia de manager, pregatirea lor este una riguroasa, iar printer cele mai importante activitati se numara: cunoasterea companiei si aprofundarea activitatilor zilnice, gestionarea unor proiecte proprii in colaborare cu alte departamente ale companiei, gestionarea unei echipe proprii si a unui proiect specific departamentului pe care vrei sa activezi.

Astfel, compania se asigura ca viitorii manageri vor face fata locului de munca si vor continua cresterea companiei.

Asadar, daca este un tanar ambitios, pus pe fapte mari, cu calitati de lider si iti doresti o cariera in management, tagurile de joburi te asteapta cu programe de management trainee care sa te propulseze intr-un timp scurt pe un post de conducere. Pentru asta, vino „cu temele facute“ la intalnirea cu angajatorii si convinge-i ca meriti un loc in programul lor.

 

Descarca Ghidul complet al programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica