Piata fortei de munca in 2019

Este deja o traditie ca la fiecare inceput de an, Hipo.ro sa realizeze un Raport al Pietei fortei de Munca pentru studenti, absolventi si specialisti cu experienta. Anul acesta, in urma analizei datelor de la 312 companii de top din Romania am identificat cateva perspective care se vor remarca in 2019:

Salariile in 2019

Mai mult de jumatate dintre companii estimeaza ca salariile se vor majora. In plus, niciun dintre companiile respondente nu a bifat optiunea “vor scadea”, comparativ cu 2% in 2018.

Asteptarile salariale ale candidatilor. Toti candidatii entry-level, indiferent de industrie pornesc cu aceleasi asteptaril salariale (2500 RON), diferenta devenind vizibila odata ce creste si nivelul de expertiza al fiecarui candidat. Dupa mai mult de 5 ani experienta, contrastul devine din ce in ce mai remarcabil. In timp ce candidatii din domeniile Business si Stiinte Sociale au asteptari de 4500-4625 RON, cei din domeniul Tehnic aspira la salarii de 6500 RON.

Ce abilitati “soft skills” urmaresc angajatorii?

In 2019, criteriul flexibilitate si adaptabilitate se afla pe prima pozitie in topul preferintelor recruiterilor. Ca si anii precedenti, abilitatile de comunicare si cele interpersonale ramn cele mai importante criterii pe baza carora companiile isi vor alege viitori angajati.

Capacitatea de invatare continua se afla pentru prima oara in top, cu un procent de 9.38%. Acest lucru poate fi determinat si de faptul ca marea majoritate a joburilor presupun si o perioada de formare si dezvoltare la locul de munca.

Afla mai multe despre ce abilitati ar trebui sa dezvolti, ce criterii conteaza la recrutare, cate pozitii pentru juniori planuiesc angajatorii sa deschida anul acesta si multe altele din Raportul Hipo.ro.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro „Piata fortei de munca in 2019” >>