Care sunt tendintele pe piata fortei de munca in 2018?

Targurile de joburi sunt ocazii excelente pentru ca tu sa identifici programele care ti se potrivesc, sa discuti cu toti angajatorii mari din domeniul de care esti pasionat si – cel mai important – sa ai zeci de mini-interviuri intr-o singura zi. Insa, pentru a avea o experienta la succes la un targ de joburi trebuie sa stii dinainte care sunt preferintele angajatorilor si care sunt criteriile dupa care aleg candidatii.

In urma Raportului Hipo a reiesit ca doar 3% dintre companii estimeaza ca numarul angajatorilor din companie va scadea, ceea ce inseamna ca fie ca esti student sau absolvent la inceput de cariera sau senior cu peste 5 ani experienta profesionala, cu siguranta ca anul acesta iti vei putea gasi jobul dorit.

Si in 2018, angajatorii cauta candidati cu bune abilitati de comunicare. Acestora li se adauga capacitatea de a lucra bine in echipa, capacitatea de a lucra independent si capacitatea de analiza. Cu alte cuvinte, angajatul anului 2018 trebuie sa detina bune abilitati de comunicare, sa se poata adapta oricarei situatii, sa fie proactiv, orientat catre rezultate, sa aiba bune abilitati de analiza si capacitatea de a lucra independent.

Anul acesta, 38% dintre angajatori estimeaza ca vor creste bugetul de training, comparativ cu 54% anul trecut. Se pare, deci, ca in 2018 companiile sunt in cautare de candida16ti care detine deja abilitatile si competentele necesare pentru a performa bine la locul de munca.

In ceea ce priveste criteriile de recrutare ale juniorilor si seniorilor, experienta joaca rolul principal in ambele cazuri.

Topul primelor 3 criterii in recrutarea de Juniori se mentine la fel ca si anul trecut: internship-urile, stagiile de practica si activitatile extracurriculare pastrandu-si importanta. La coada topului preferintelor angajatorilor se afla studiile in strainatate.

In 2018, companiile cauta candidati seniori care detin deja cunostintele necesare pentru a excela in jobul ales. Renumele companiilor la care candidatul a lucrat in trecut conteaza cel mai putin, ocupand penultimul loc in clasament.

Descarca gratuit Raportul Hipo si afla mai multe informatii despre trendurile pietei in 2018